Krehký koláčik na vylihovanie v tráve

Pustite deti do kuchyne, matika im pôjde lepšie. Veď sa len zamyslite: rátate počet lyžíc múky a cukru („…jedeeen, dvaaa“), učíte sa deliť („Iba pol lyžičky, dievčatko, iba pol, jaj“), na váhe spoznávate veličizné čísla („Aha, táto jednotka s dvomi nulami je sto, toto je dvesto, …“) a keď tínedžerom dáte spraviť sladkokyslý nálev na uhorky, hneď zistia aké praktické pre život je orientovať sa v percentách. Áno, má to všetko aj svoje riziká, ale s nimi je lepšie než bez nich (aj bez rizík a aj bez detí).

Avšak deti v kuchyni znamená aj veľa cvičenia pre malé prsty, veľa sústredenia, koordináciu ruky a oka. Dokonca je v príprave jedla aj porozumenie postupnosti, teda, že najprv musíme spraviť krok jeden, až po ňom sa môžeme posunúť ďalej.

Zo všetkého najviac sa deti v kuchyni učia trpezlivo čakať na veľký koniec. A to je veru veľmi dôležítá lekcia do života. Práve preto v Prečítanom lete 2019 máme na každý týždeň jeden recept na spoločnú prípravu s deťmi.

Krehký koláčik s ovocím rastúcim na strome

Čo potrebujete

  • odvahu nechať deti liezť do rozumnej výšky, aby si zopár kúskov rebríkového ovocia nazbierali samé (vraj to občas mávajú v lekárňach, tak skúste)

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 110 g masla
  • 1,5 PL práškového cukru
  • ¼ ČL soli
  • 60 ml ľadovo studenej vody
  • 50 g roztopeného masla
  • 1 PL trstinového cukru
  • 1 vajce

Na náplň:

  • ½ kg jabĺk alebo iného ovocia rastúceho na strome (broskyne, slivky, hrušky…)
  • ½ ČL škorice
  • 2 PL trstinového cukru
  • 2 PL citrónovej šťavy

A výskumy ešte hovoria, že chuť vášho koláčika výrazne vylepší prítomnosť Spidermana.

Ako na to

S deťmi najprv všetky suroviny pozorne odvážte a odmerajte. Matematika v akcii!

Potom ich nechajte zababrať sa múkou s cukrom a soľou, do ktorej ešte zamiešate nožom nasekané maslo tak, tak aby vznikla mrvenička a veľa neporiadku.

Po tejto časti už deti zvyknú odpadávať. Nechajte ich preto kresliť do vysypanej múky písmenká, čísla alebo monsterov. Vy zatiaľ pridajte vodu, rýchlo vypracujte cesto a odložte ho do chladničky asi na pol hodinu. A môžete ísť poprezliekať deti.

Prichádza čas krájať jablká, kde vám s detským nožom možno pomôžu už aj predškoláci. Kým si zohrievate rúru na 180 stupňov, jablká zbavte jadrincov a pomôžte deťom nakrájať ich na tenké plátky. Zmiešať ich so škoricou, cukrom a citrónovou šťavou už zvládnu aj samé.

Odležané cesto zatiaľ rozvaľkajte na kruhovitú placku hrubú cca ½ cm.

Potom ju opatrne preložte ju na múkou vysypaný alebo papierom na pečenie vyložený plech. Naň spoločne porozkladajte ocukrené a ocitrónované jablká.

Ak pečiete na nízkej koláčovej forme, približne 2 – 3 centimetre od okraja si nechajte voľný pás. Ten potom preložte cez náplň smerom dovnútra. Deti nech ho pretrú rozšľahaným vajíčkom a posypú cukrom – vzniká vám nádherne chrumkavý okraj. Pokvapkajte ešte roztopeným maslom a môžete piecť. Ak pečiete v tortovej forme s vysokými stenami, okraje nemusíte nechávať. (Ale chrumkavé je vždy lepšie.)

Po asi 45 minútach vyberajte, ovoniavajte a nedočkavo si páľte prsty. A keď ho raz doma oskúšate, nebudete vedieť prestať. Naozaj.

___

Za recept ďakujeme Lucii z blogu Do poslednej omrvinky.sk.

Za fotografie ďakujeme Marekovi z Lavju.ooo.