Cestovateľský chlebík s tuniakovou nátierkou

Pustite deti do kuchyne, matika im pôjde lepšie. Veď sa len zamyslite: rátate počet lyžíc múky a cukru („…jedeeen, dvaaa“), učíte sa deliť („Iba pol lyžičky, dievčatko, iba pol, jaj“), na váhe spoznávate veličizné čísla („Aha, táto jednotka s dvomi nulami je sto, toto je dvesto, …“) a keď tínedžerom dáte spraviť sladkokyslý nálev na uhorky, hneď zistia aké praktické pre život je orientovať sa v percentách. Áno, má to všetko aj svoje riziká, ale s nimi je lepšie než bez nich (aj bez rizík a aj bez detí).

Avšak deti v kuchyni znamená aj veľa cvičenia pre malé prsty, veľa sústredenia, koordináciu ruky a oka. Dokonca je v príprave jedla aj porozumenie postupnosti, teda, že najprv musíme spraviť krok jeden, až po ňom sa môžeme posunúť ďalej.

Zo všetkého najviac sa deti v kuchyni učia trpezlivo čakať na veľký koniec. A to je veru veľmi dôležítá lekcia do života. Práve preto v Prečítanom lete 2019 máme na každý týždeň jeden recept na spoločnú prípravu s deťmi.

Potrebujete

  • 4 bagety, rožky alebo 8 plátkov toastového alebo iného chleba
  • ľubovoľná zelenina, pričom najlepšie je vybrať si aspoň dva druhy: plátky uhorky, paradajky, reďkovky, avokáda, paprika, listy ľadového šalátu, špenátu či rukoly…

Tuniaková nátierka

  • 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave,
  • 1– 2 ČL citrónovej šťavy,
  • 1– 2 ČL horčice,
  • 2 PL nátierkového masla,
  • čierne korenie, soľ podľa chuti

Čosi naviac (vyberte si 1-2 z nasledujúcich možností)

  • natvrdo nakrájané vajíčko nakrájané na plátky,
  • plátok tvrdého syra,
  • výhonky póru, brokolice či alfalfy alebo klíčky mungo fazule,
  • 1 ČL pesta,
  • 1 PL nahrubo nasekaných olív alebo sušených paradajok (môžete ich pridať do nátierky)

Ako na to

Ak môžete, vyrazte s deťmi do záhrady alebo na sobotný trh v meste. Aj toto prípravám dodá punc veľkého dobrodružstva, navyše vďaka tomu dostanete priestor pár slovami vysvetliť ako funguje kompostér alebo prečo je múdre neplytvať jedlom. Ak sa u vás doma pečie domáci chlebík, vychutnajte si aj hoci to.

Doma si pripravte si odkvapkaného tuniaka, aby ho deti mohli doplniť nátierkovým maslom, citrónovou šťavou a horčicou. Kým toto všetko budú opatrne (alebo aj neopatrne miešať), vy pridajte trocha mletého čierneho korenia a osoľte podľa chuti.

Krájanie chleba či bagiet nechajte na väčšie deti. Pomazánka je ale krásne mäkká, takže tenšiu vrstvu nátierky zvládnu s detským nožom (či doktorskou paličkou) rozotrieť aj prckovia.

Nátierku spoločne schovajte pod očistenú nakrájanú zeleninu a pod suroviny zo zoznamu Čosi naviac. Nátierkou natrite aj druhý plátok a priložte k prvej polovici sendviča. 

Zabaľte do voskovaného obrúska, servítky alebo desiatového papiera a hotovo. Už ostáva iba dúfať, že ho počas výletov nikto z rodiny neprisadne. 

___

Za recept ďakujeme Lucii z blogu Do poslednej omrvinky.sk.

Za fotografie ďakujeme Marekovi z Lavju.ooo.